Når du er ute i naturen er bevegelsesrommet ditt mildt sagt overveldende. Det kan ha både fordeler og ulemper. Kanskje du skal trene sammen med noen andre. Eller kan hende er du ute for et større eller mindre uhell som gjør at du behøver hjelp. Den nye appen Smart113 hjelper deg uansett.
I Trondheim har gründeren Fredrik Øvergård i en tid jobbet med en ny app som først og fremst skal hjelpe folk i nød. Han var selv utsatt for en alvorlig sykkelulykke for noen år siden. Da ambulansen skulle hente ham fant de ikke frem og Fredrik reflekterte i ettertid over hvordan han trodde at livet ebbet ut mens ambulansen strevet med å finne veien. Han bestemte seg for å lage en løsning som tok seg av dette problemet en gang for alle.
For alle som trener utendørs
For skiløpere (eller andre utendørs mosjonister/utøvere) er det lett å sette seg inn i problemstillingen. Vi trener utendørs i timesvis, og det er ikke lett å alltid vite eller formidle akkurat hvor man er. I Fredriks tilfelle hadde han også problemer med å røre på seg og snakke, og ville kanskje aldri fått hjelp hvis ikke naboer kunne ringe etter hjelp for ham. For en skiløper sin del er ofte fristelsen stor til å ta en omvei eller ny løype man ikke har gått før i løpet av treningsturen. Da er man kanskje enda mer hjelpesløs når man skal forklare akkurat hvor hjelpen skal komme.
Les mer på Smart113s hjemmeside og last ned appen her.
-Smart113 særdeles presis
Det finnes flere apper som kan hjelpe deg å komme i kontakt med nødmeldesentral, men Smart113 er den eneste som automatisk deler posisjon og tidskritisk informasjon (dine egne helsedata, se lengre ned) direkte med en offisiell nødmeldesentral. Ifølge AMK Sør-Trøndelag kan dette ha avgjørende betydning for utfallet av en eventuell nødhendelse. Foreløpig er denne spesielle egenskapen – å dele stedsinformasjon så presist – bare funksjonell i Sør-Trøndelag, men man håper selvsagt at alle nødsentraler i Norge kommer etter.
– Det er ofte vanskelig å beskrive hvor du er. Posisjonen nødmeldesentraler henter ifra mobilnettet har nøyaktighet målt i kilometer. Posisjonen du GIR med Smart113, deler din GPS-posisjon, som er mye mer nøyaktig, i det øyeblikket du ringer et nødnummer, forteller Fredrik.
Umiddelbar deling av posisjon med nødmeldesentral.
– Brukere av Smart113 (som forøvrig snart får nytt navn: ´SmartHelp`) vil allerede før 11x-sentralen svarer, overføre nøyaktig posisjon for hvor det ringes i fra. Posisjonen vises i et eget kartbilde i 11x-sentralen. Dersom flere ringer samtidig, vises posisjonen fra alle innringerne i kartet før 11x-operatøren svarer. 11x-operatøren kan raskt danne seg et bilde av om det har skjedd en større hendelse, sier Fredrik Øvergård.
Les mer på Smart113s hjemmeside og last ned appen her.
I tillegg til automatisk oversendelse av GPS-koordinatene, er det mulig å sende over mer kritisk informasjon om hendelsen til 11x-sentralen.
Det er utviklet symboler som viser hva som har skjedd, og som man kan trykke på om man har problemer med å forklare seg muntlig i telefonen.
Symbolene som kan brukes i dag, er drukning- og/eller en kvelningssituasjon, bilulykke, om det er et barn som er skadet eller en generell nødsituasjon. Det er frivillig om man vil benytte disse alternativene, men de kan gjøre formidlingen av informasjon enklere i en stresset ulykkes situasjon.
Del din posisjon med venner og kjente i hele verden – for eksempel når du skal møte en treningskamerat i løypa!
Nød er heldigvis noe som skjer sjelden for enkeltpersoner. Derfor har vi utvidet bruksområdet til Smart113 til å være nyttig i mer dagligdagse “hendelser”, fortsetter Fredrik.
Dette betyr at appen kan brukes til å fortelle den du vil, venner, etc., hvor du er akkurat nå. Dermed kan for eksempel en skiløper sende en link til sin treningskamerat, starte på treningsturen sin, og så kan denne da følge med på sin telefon hvor han eller hun bør gå for å «finne igjen» sin treningskamerat. Dette fungerer faktisk i hele verden, og kan selvsagt brukes i alle slags møtesammenhenger, ikke bare ski.
Prosjektpartnerne er Trondheim Kommune, St. Olavs Hospital og 110-sentralen i Sør-Trøndelag
Appen Smart113 har vært tilgjengelig og i bruk siden 1. desember 2014, og pr nå er det 113 og 110-sentralene i i Sør-Trøndelag som kan motta posisjonen til innringer via appen direkte. Det er imidlertid full anledning til at nødmeldesentraler i hele Norge kan ta ibruk tjenesten.
-Våre erfaringer viser at responstiden har gått betraktelig ned når appen vår blir brukt i Sør-Trøndelag. Systemet er i drift og ikke lenger en pilot så det kan bli spredt til hele landet.
-Dette er imidlertid opp til de regionale nødmeldesentralene, forklarer Fredrik.
-Teknisk sett er alt klart.
Relevant helseinfo deles automatisk med nødsentralen
-En annen fordel med Smart113 er at du med en gang du tar appen i bruk kan legge inn viktig helseinformasjon om deg selv i appen. Dette gjør deg istand til å automatisk dele tidskritisk informasjon om deg selv og din helse med nødmeldesentralen samtidig med at du ringer.
Revolusjon for de som har utfordringer med å kommunisere over telefonen
Du trenger heller ikke snakke med nødsentralen hvis ulykken har oppstått. Noen ganger kan din situasjon gjøre at du ikke får til å snakke, eller det kan være utlendinger som ikke kan snakke norsk eller engelsk.
Med Smart113 blir den viktigste informasjonen gitt uavhengig av om du kan kommunisere verbalt. Dette betyr at nødmeldesentralene kommer mange hakk nærmere det lovpålagte kravet om å kunne gi likeverdig behandling av individer med tale- eller språkutfordringer, forteller Fredrik.
Personvern
-Tjenesten er bygd med innebygd personvern. Derfor har ingen andre enn deg selv tilgang til din personlige informasjon før du har trykket på nødknappen i appen for å få hjelp. Du kan selvsagt også bruke appen på samme måte til å hjelpe andre hvis du skulle være først til et ulykkessted avslutter Fredrik.
Les mer om Smart113 og last ned appen her.