Turrennsesongen står snart for døren. Mange føler sikkert at de behøver både treningskamerater, treningstips og ikke minst litt ekstra motivasjon for å få best mulig effekt av treningen. Ikke alle lokale klubber og skiforeninger satser på organiserte opplegg turrennløpere, men en av landets eldste og mest erværdige har tatt opp hansken. I år introduserer Trondhjems Skiklub egen treningsgruppe for turrennløpere. Turrenn.net har snakket med prosjektleder i klubben, Line Selnes.
Selnes forteller at de har tatt utgangspunkt i, og utviklet en tidligere treningsgruppe. Skiklubben har nemlig mange ulike lavterskel tilbud til byens befolkning: -Dette en videreutvikling av treningsgruppe vi har som heter «Intervallgruppa», som er en treningsgruppe på barmark og ski. Det er få som tilbyr et komplett treningsopplegg for de som ønsker å trene mot turrenn, og vi ønsker å gjøre noe med det.
Hvor mange ser dere for dere vil delta, og hvilken type skifolk; menn, kvinner, unge, gamle, trente/utrente? Passer dette for enkeltpersoner like mye som grupper, eller familier?
Har din skiklubb eller forening et liknende tilbud? Ta kontakt med steffen@turrenn.net, vi vil gjerne fortelle om dere!
-Vi ønsker en liten gruppe som får tett oppfølging av trener. Vi ønsker å skape et turrennmiljø hvor deltakere har felles mål (gå turrenn). De trenger ikke være på samme fysisk nivå, men at de trener for å utvikle utholdenhet og styrke. Alder og kjønn spiller ingen rolle.
MÅ man melde seg på før første økt eller kan man melde seg på etter hvert?
-Flere har meldt seg på allerede, men vi har plass til noen flere. Det er bare å møte opp på mandag og se om dette er interessant.
Må man være medlem i skiklubben for å delta?
-Nei.
Ser du etter et liknende tilbud der du bor? Ta kontakt med steffen@turrenn.net så får du hjelp til å lete.
Hvor god eller dårlig form bør/kan man være i før man melder seg på?
-Vi tar høyde for at det vil bli store nivåforskjeller. Vi differensierer både intervalltreningen og styrketreningen. Det vil bli naturlige grupperinger på langkjøring. Her blir trener med på halvparten av langkjøringene og prioriterer ulike grupperinger for hver gang.
Hva behøver man av utstyr (eller kvalitet på utstyret) for å delta?
-Man bør ha utstyr som gjør det mulig å drive den type trening vi legger opp til. Dersom deltakerne er usikker på utstyr og smøring av ski, tilbyr vi et grundig smørekurs og utstyrsveiledning 7.januar. Det kreves ikke avansert utstyr for å kunne delta.
Blir dette hardt eller tøft for den enkelte, eller trenger man ikke grue seg til å bli presset langt over melkesyregrensa?
-Treninga blir hva man gjør det til selv. Fellestrening motiverer de fleste til å yte det lille ekstra.
De fleste trenger sikkert individuelt lagt opp trening; hvordan får de det gjennom dette opplegget? Er de faste treningsøktene lagt opp allerede eller blir de kanskje formet etter deltakernes ønsker og progresjon (etter hvert i kurset)?
-I opplegget ligger det tre treninger i uka, en intervalløkt, en styrkeøkt og en felles langtur. Dette går 18 uker framover. I tillegg kan deltakerne trene fritt på Impulse sine treningssentre. Det ligger 2 PT timer i opplegget som kan benyttes til treningsoppfølging (treningsprogram), teknikkveiledning, styrkeoppfølging. Vi starter med en treningsprat med hver enkelt og ut i fra deltakernes behov, legges det opp et treningsprogram, målsetting, styrkeprogram. Altså, individuelt tilpasset. Vi er åpen for å justere opplegg underveis.
I hvor stor grad ser dere for dere at den organiserte treningen dekker behovet til den enkelte frem til turrennene? Vil de få «hjemmelekser» / tips til egentrening også?
-Det kommer an på ambisjonsnivået til den enkelte. De tre fellestreningene utgjør basisen for å ha en ok forutsetning for å gå renn over flere mil. Enkelte vil nok fylle på med mer trening, mens andre har mer enn nok med det vi tilbyr av felles treninger. Sammen med treneren, kan de som ønsker det, sette opp rammer for treningen framover.
Kan du nevne noen stikkord for foredragene som skal holdes når det gjelder forberedelser til turrenn og smøre- og utstyrskurs? Hva vil de legge vekt på? Vil budskapet være tilpasset erfarne/uerfarne turrennløpere?
-Tidligere foredrag av Svein Tore Samdal har omhandlet: ernæring knyttet til før og etter renn, trening og utstyr. Ut over dette vil han nok også snakke om motivasjon, og gi en del generelle tips og råd.
I informasjonen for treningsopplegget ligger også en invitasjon til å delta på organisert reise til et turrenn i Mellom-Europa. Hvilket renn er det snakk om å delta på, og kan du si litt mer om opplegget som vil bli gjennomført her?
Marcialonga er det mest aktuelle. Dette er en tur som legges opp av firmaet Nye Høyder.
For mer informasjon og påmelding, klikk her.