Vi er på vei inn i  midten av februar og Birkebeinerrennet er ikke lenger langt, langt der fremme i horisonten. Som det aller største turrennet og Norge (og verden) er Birkebeinerrennet sesongens største begivenhet for den største andelen av turrennløpere. På grunn av rennets betydning og omfang er det fornuftig å begynne å forberede seg, og planlegge allerede nå. Selve treningen har du sannsynligvis tenkt på allerede, og nettet flommer over av gode tips. Dessuten skal ikke et turrenn bare handle om trening, makspuls og blodsmak.

IMG_0280 (1)
Deltakerne i pulje 13 klar i Birkebeinerrennet 2015.

 

Turrenn.net gir deg i denne artikkelen en del innspill til hva som er viktigst å tenke på fremover, delt inn i tidsperioder frem til selve renndagen.

Fra og med i dag:

Mange går andre turrenn før Birkebeinerrennet mer eller mindre som en forberedelse. Andre turrenn har selvsagt sin egenverdi, og opplevelsen og mosjonen har sin egen verdi uansett hvor du går. Birkebeinerrennet har jo ikke monopol på naturopplevelser og fysisk utfoldelse. Det er likevel lurt å vurdere om du også vil se på disse rennene som en fornuftig forberedelse til Birkebeinerrennet. Det er minst to grunner til det:

Hvis du ikke er vant til å gå turrenn, eller å slite deg ut over lang tid er det fornuftig å få litt erfaring med hvordan kroppen din reagerer på en slik type anstrengelse. Det samme gjelder din mentale innstilling, og det er selvsagt en sammenheng mellom de to. Birkebeinerrennet har potensial til å være en fantastisk fin opplevelse, men det betinger at du vet hva du begir deg ut på. Det er ikke ensbetydende med at du skal oppsøke din absolutte tåle- eller smertegrense allerede før rennet. For det trenger du ikke nødvendigvis. Men det er greit at du vet litt om hvordan du (mentalt) og kroppen din  samspiller under slike forhold. Blir du så trigget at du brenner avgårde fra første meter eller tar du deg tid og disponerer løpet fornuftig? Sliter du med at andre går forbi deg og henger deg på uansett, eller har du kanskje problemer med å generere konkurranseinstinkt av noe slag og ender opp med å labbe sist i mål? Når går kroppen din tom for energi? Og hvordan reagerer du mentalt på det?

Går du et par renn på forhånd lærer du deg selv og kroppen din bedre å kjenne, og da blir Birkebeinerrennet garantert en bedre opplevelse. Det arrangeres mange turrenn i Norge i løpet av en sesong og Norges Skiforbund har oversikt over alle sammen. Du kan også søke etter din krets eller region i denne listen.

Hvis du har forventninger – eller forhåpninger – om å gjøre det bra, dine forutsetninger tatt i betraktning, bør du også gå turrenn på forhånd. Da blir du nemlig seedet til rennet. Alle som går Birkebeinerrennet plasseres i en pulje på bakgrunn av forventet sluttid. Har du ingen tidligere rennresultater å vise til blir du plassert i en av de siste puljene. Det betyr at du både får dårligere spor å få i, og om du skulle være i bedre form enn de som startet før deg får du en svært energikrevende jobb med å ta deg rundt og forbi alle andre deltakerne som går litt saktere enn deg. Det påvirker selvsagt sluttiden din i stor grad. Birkebeinerrennet har en egen side der du både får all informasjon du trenger om seedingregler m.m., men ikke minst også en liste over hvilke andre turrenn som fungerer som seedingrenn for selve Birkebeinerrennet.

Har du ambisjoner når det gjelder tid bør du også tenke på utstyret god tid i forveien. Èt spørsmål er selvsagt om du i det hele tatt har kurante ski (for tips og

kommentarer om ski og utstyr kan du lese denne artikkelen), og hvis du har det bør du allerede nå begynne å tenke på hvordan du vil preparere skiene. Grovt sett kan

Swix har laget dette heftet der de forklarer ganske inngående det meste man trenger å vite om skismørning for turrennivå. Fås i de fleste spesialbutikker for langrenn.
Swix har laget dette heftet der de forklarer ganske inngående det meste man trenger å vite om skismørning for Birkbeinerrennet. Fås i de fleste spesialbutikker for langrenn.

preparering til et turrenn som Birkebeinerrennet deles inn i 3 nivåer:

  • Vanlig turprepp; vanlig blåswix/annet merke (eller tilsvarende hvis temperaturen tilsier det) og enkel (påføring) glider. Tilstrekkelig hvis du ikke har tenkt å bekymre deg for tiden du bruker fra start til mål. Kostnad: omtrent 200 – 400 kroner (hvis du ikke har noe liggende).
  • Effektiv turrennprepp; Feste og glider med fluorinnhold. Fluor har den egenskapen at det er smuss- og vannavstøtende. Det bedrer både glid og feste i forhold til alternativet over, spesielt under så lange løp som turrenn vanligvis er. Det finnes mange merker og alternativer (grad av fluorinnhold) å velge i. Her trenger du også noe utstyr, som for eksempel børster, skraper og smørejern (har du et gammelt strykejern kan du bruke det). Oppsøk en butikk og få mer informasjon der. Kostnad, alt inkludert: 1200 – 1600 kroner.
  • Ambisiøs turrennprepp; Høy grad av fluorinnhold, spesialiserte «toppinger» og produkter. På samme måte som for alternativet over er fluorinnhold her nøkkelen; men det er enda mer fluor i smørningen. Dette gjelder først og fremst glismørningen, du trenger ikke bruke enda mer penger på festesmørningen. Kostnad: fra 2000 og oppover.
  • Ambisiøs +; Rilleverktøy. Langrennsskienes såle er laget litt på samme måte som et bildekk. Det etableres en tynn film av vann under skien når den glir over snøen, og for ikke å skape et vakuum (som ville limt skien til snøen og gitt svært dårlig glid) har skien riller som skal drenere vannet. Jo varmere det er, jo mer vann blir til under skien. Det krever på samme måte mer drenering og større riller. Derfor lages ski i dag med tre-fire hovestrukturer når det gjelder riller. Strukturen er da tilpasset temperaturen. Denne strukturen kan finjusteres med rillejern. De fås kjøpt i butikken, og koster minimum 1000,- kroner. Du kan få kjøpt sett for oppunder 5000,- kroner. PS, rillejern erstatter ikke vanlig smørning.

Det som er like viktig å vurdere som hvilken type smørning du skal kjøpe og legge på er om du kanskje skal sette bort jobben. De aller fleste sportsbutikker kan ta på seg jobben for deg. Da slipper du riktignok å kjøpe smørning selv, men du betaler ofte minst like mye for selve jobben. Fordelen da er at du får svært godt håndtverk av en erfaren smører. Det som imidlertid er viktig å gjøre nå – hvis du skal sette bort jobben – er å bestille tid for preparering av skiene dine. Det er mange som gjør det samme, og ofte blir butikkenes kapasitet sprengt lang tid i forveien – og det gjelder spesielt for Birkebeinerrennet.

PS: Husk forøvrig at smørevalg ikke bare handler om hvor bra smørning du vil ha, men også riktig smørning ift dagens temperatur og forhold ellers. Det betyr at det lønner seg å være litt «kald» og vente med å kjøpe (dyr) smørning til du har noen lunde sikker kjennskap til hvordan vært vil bli. En tommelfingerregel er at ingen klarer å forutsi være med særlig nøyaktighet mer enn 18-20 dager frem i tid, og til og med da vil alltid et værvarsel være ganske usikkert.

Transporten til Rena er det også fornuftig å begynne å «spikre» allerede nå. I hvert fall hvis du skal reise med offentlig transport. Tog og busser blir tidlig fyllt opp, husk at det er opp til 17 000 mennesker som deltar i rennet, og som ellers ikke trenger transport akkurat på denne strekningen. Det er samtidig viktig å nevne at logistikken til Birkebeinerrennet er svært god. Hvis du velger, eller er nødt til, å kjøre bil er det satt av god plass til parkering. Avviklingen, inkludert anvisning m.m. går veldig smidig. Parkeringsplassene er dessuten veldig nære Rena sentrum og messehallen der man kan kjøpe utstyr i siste liten og hente startnummeret sitt.

De siste to ukene før rennet:

Eksempel på undertøy med vindpanel, og tre forslag til hodebekledning; pannebånd, tynn lue og tjukk ullue.
Eksempel på passende undertøy til Birkebeinerrennet med vindpanel, og tre forslag til hodebekledning; pannebånd, tynn lue og tjukk ullue.

Birkebeinerrennet går på fjellet i innlandet. Det betyr at det kan bli kaldt. På sjøen sier man ofte at -det blir kaldere enn du tror, og det kan være en grei huskeregel også for Birkebeinerrennet. Det er laget klare regler for hva du må ha med i sekken av ekstra bekledning, men det er også lurt å tenke på hva du er komfortabel med å gå i i 54 kilometer. Vanlige skiklær går selvsagt fint, men en trikot gir deg en bevegelsesfrihet du sannsynligvis vil sette pris på de siste par milene (du trenger forøvrig ikke være redd for å skille deg ut uansett valg av klær – i Birkebeinerrennet brukes det meste, av de fleste). Ekstra hansker, briller mot både sol og snø eller all slags uventede fremmedlegemer i øynene er eksempler på andre ting det er lurt å tenke på om man vil ha med eller bruke fra start. Ta deg tid til å kjøpe/låne alt dette på forhånd. Da får du vurdert best om du virkelig trenger det og akkurat hva du vil ha. Et annet tips er vindtett sportsundertøy. Det er de siste årene kommet spesialundertøy som både frakter bort fuktighet og som har ekstra tøypaneler som skjermer for vind. Har du erfart effekten av dette vil du aldri forsøke noen annet igjen senere.

Det er også veldig fornuftig å ta med ulike alternativer for bekledning. For eksempel kan det være at du vil ha et lag sportsundertøy under ullundertøyet ditt, eller et pannebånd i stedet for lue hvis det blir varmt utover dagen.

Lag gjerne en liste over klesalternativer (for rennet og etterpå), bøker/blader (til kvelden før rennet), siste lag av smørning (påføres 1/2 døgn – 1/2 time føre rennet).

Eksempel på liste over klær og utstyr:

  • Ullundertøy og/eller sportsundertøy
  • Ullstrømper og/eller sportsstrømper
  • Trikot og / eller skijakke / -bukse
  • Skibriller, lypsyl, «hals»/buff
  • Tjukk lue / tynn lue / pannebånd
  • Hansker / votter
  • Pålagt innhold fra arrangørens side til sekken
  • Sekk til rennet
    • ekstra vekt som evt. bidrar til å oppfylle 3,5 kiloskravet til sekken.
  • Skisko
  • Staver
  • Smørning, smørekloss, skrape, smørningsfjerner (både til siste finish før rennet og som alternativ smørning under rennet hvis du har bommet med valget på forhånd).
  • Skibag (spør noen om å få låne hvis du ikke har selv; noen overnattingsstender lar deg ikke ta med skiene inn, og da er det større sjans for ising/fuktighet i smørningen på skiene dine hvis de ikke er pakket inn)
  • Brødskiver/kjeks, etc. til reisen og kvelden.
  • Øreplugger, musikk/headphones, batterilader, lesestoff (hvis du skal ligge i sovesal)

Den siste uka:

Nå er det på tide å begynne å tenke fornuftig på mat og jevnlig inntak. Mange tror det er tilstrekkelig å spise en god frokost og/eller en god middag dagen før. Men sannheten er at kroppen har et større potensial til å lagre energi bare den får riktig påfyll. Brød, pasta og de vanlige tipsene gjelder – og det er lurt å begynne senest to-tre dager før. Spis godt til alle vanlige måltidstider. Personlig har jeg dessuten hatt veldig god erfaring med karbo-gel det siste halve døgnet. I messeteltet på Rena finnes flere leverandører som gir deg gode tips om mengde, type og inntak.

Gjør skiene mest mulig klar nå. Den siste uka begynner værmeldingene å bli ganske sikre, og du kan i det minste se hvor sannsynlige de er, f.eks. på Yr. Det betyr at du kan rubbe opp skiene litt med sandpapir i festesonen og legge de første lagene med smørning, dvs. basen for både feste- og glid. Det finnes mange instruksjonvideoer på Youtube både for metodikk og hvilke lage med smørning du må bruke, som for eksempel den under.

Det siste døgnet:

kan fort bli hektisk, spesielt i det avreise hjemmefra nærmer seg. Men du er sikkert vant til å reise fra før, så det er forhåpentligvis unødvendig å minne deg på å legge frem tog-/bussbillett så du ikke glemmer den. Det kan være litt mer på sin plass å tipse om å ta med riktig mat også på reisen. Bensinstasjoner og togservering er sjelden opptatt av ditt Birkebeinerrenn og serverer mat deretter. Det gjelder både type og mengde. Når du kommer til Rena får du dessuten kjøpt det aller meste du måtte mangle av praktisk utstyr, men du kan ikke erstatte tapt matinntak fra timene før.

Både arrangørens overnattingssteder, de private/kommersielle og ikke minst Renas ulikerestauranttilbud er godt vant med og klar over tilstrømningen av mennesker til rennet. Det er derfor liten sjanse for at du må legge deg sulten; du får tilbudt kveldsmat så å si over alt.

God plass inn til Swixhula for å få årets smøretips.
God plass inn til Swixhula i messehallen til Birkebeinerrennet for å få årets smøretips.

Dagens smøretips får du av svært kompetente smørere i messehallen der du henter startnummeret. Mange setter sin ære i å velge sin egen smøremix (og ære de for det), men selv har jeg aldri angret på å høre på ekspertene. De er dessuten ute i løypa bortimot døgnet rundt de siste dagene og registrerer hver eneste tidels forandring i temperatur ulike steder i løypa.

Renndagen kan ofte føles hektisk for de som går Birkebeinerrennet første gang. men så lenge du får i deg en god frokost er mye gjort. Det er mat, mat og atter mat som kanskje er den viktigste regelen de siste dagene før rennet. Som nevnt over er logistikken etter hvert blitt svært god. Du trenger ikke vente lenge på buss som tar deg til startområdet og bagasjen din blir tatt i mot og håndtert som om du skulle være av kongelig avstamning.

Når du kommer i mål får du tilbud om litt av hvert å spise, men langt i fra en «full» lunch eller middag. Har du plass i sekken er det derfor helt sikkert ikke dumt å legge noen power-barer nedi. Det vil du garantert ikke angre på når du står der sulten og tom for energi og kanskje kald (men tilfreds) etter målgang.

Husk også at om du overnatter på en av skolene eller de andre midlertidige overnattingsstedene har du mange rundt deg, og det kan ta litt ekstra tid å få gjort det du skal. Det er derfor lurt å beregne litt ekstra tid på morgenen.

Til sist: De fleste gjør det og det er lurt å planlegge og gjennomføre sammen med andre. Under forberedelsene vil du alltid få tips til ting du har glemt av selv, eller ting du bør unngå eller legge bort. Og vice versa, selvsagt; er du selv usikker på om du bør ta med en ekstra boks med smørning eller lue, får du gjerne et godt svar fra buddy(-ene) din(e).

God tur!

 

 

Write A Comment