OK. Hvilken sko foretrekker du?
OK. Hvilken sko foretrekker du?

Håpet for de fleste som skal ha joggesko er trolig å gå inn i butikken og si, -hei, jeg skal bare ha et par joggesko, jeg. Og så er man ferdig på fem minutter. Spesielt hvis du ikke har hatt for mye fokus på pronasjon, dropp, løpstraseer og treningsdagbøker? I realiteten er det nok slik (heldigvis) at selv om dagens produktvalg kan være forvirrende og uoversiktlig, hjelper de deg både å unngå skader, slitasje og å få en best mulig løpsopplevelse. Det du trenger er en stifinner i jungelen av jogge-/løpesko. Turrenn.net har snakket med Løplabbets Ronny Ingebrigtsen i Trondheim.

Butikksjef Løplabbet i Trondheim Ronny Ingebrigtsen guidet Turrenn.net gjennom fornuftig skovalg.
Butikksjef i Løplabbet i Trondheim Ronny Ingebrigtsen fortalte Turrenn.net om fornuftig skovalg. Foto: Turrenn.net

Løplabbet ble opprinnelig etablert i Sverige i 1984 med en filosofi om at skoene til å løpe i – og løperen – trenger individuell tilpasning for en perfekt match. I den senere tid har Løplabbet Norge og Løplabbet Sverige formelt blitt ulike virksomheter, men Løplabbet Norge har tatt med seg den opprinnelige filosofien og utviklet den videre.

Ronny er butikksjef for Løplabbets butikk i Trondheim sentrum, og er i tillegg utdannet fysioterapeut. Han kommer fort inn på det han selv mener er den viktigste funksjonen til Løplabbet, og den største verdien de kan tilby sine kunder. -Selve samtalen med kunden er definitivt det viktigste vi gjør for å finne frem til de beste parene med sko til de som kommer til oss, påpeker Ronny. -Det er egentlig tre ting som avgjør hvilke sko man bør ha, og de er 1) treningsdagboka, eller treningsmønsteret ditt, 2) tester på mølle og 3) din teknikk, fortsetter Ronny, men det aller viktigste er selve samtalen med kunden og den informasjonen vi får fra de da. Man kan for eksempel utover de tre punktene jeg nevnte ha en egen preferanse for harde eller myke såler, uavhengig av hvordan teknikk eller løpesteg man har. Og da er det viktig at man får det man liker, og er vant til fra før. Selv om foten har godt av litt variasjon, skal man ikke overdrive det, og vi vil ikke dytte på kundene sko de ikke føler de kan springe komfortabelt i, da oppstår fort skader.

-Og forresten, de studiene som faktisk viser entydige resultater er de som viser at variasjon, både i skotype og løpeunderlag er det som gjør at man unngår skader.

Så dere er like mye en butikk for den vanlige mosjonisten – de som trenger veiledning og tid fra ekspertene – som for de beste? Løplabbet kan jo oppfattes som en spesialbutikk for de best trente som skal ha det aller beste?

-Det kan kanskje være en gjengs oppfatning, men den store gruppen av kunder hos oss er mosjonister og nybegynnere. Det er en enda mindre «elite» i løping enn i langrenn. Vi synes det er like spennende å finne sko til mosjonister, som de som har løpt mye og vet hva de vil ha. Det som kan være en interessant utfordring av og til,  er at mange leser for mye på nettet og kanskje er litt feilinformert når de kommer hit og skal ha den eller den skoen. Som sagt, det er vår kunnskap om sko og kroppens fysikk og samtalen med kunden som bidrar best til at vi finner rett sko. Og da unngår du også typiske skader fra løpingen som beinhinnebetennelse, såkalt «løpekne» og akillesbetennelser.

Nå slipper du ikke engang unna med unnskyldningen om at du har småbarn. Egne trillevogner for løping med håndbrems finnes (dessverre?:)) også nå. Foto: Turrenn.net.
Nå slipper du ikke engang unna med unnskyldningen om at du har småbarn. Egne trillevogner for løping med håndbrems finnes (dessverre?:)) også nå; denne utgaven får du hos Løplabbet. Foto: Turrenn.net.

Vi spør om Ronny rett og slett inviterer kundene innom til en prat om sko, selv om de ikke nødvendigvis skal ha noe akkurat den dagen? -Ja, selvsagt er de velkomne til det, svarer han åpenhjertig, og fortsetter: -det er mange mulige løsninger for hver løper / mosjonist, og da er det bare samtalen oss i mellom som kan avdekke alternativene som passer for akkurat deg. Og man må også huske på at vi som jobber her har lang erfaring, også med selve løpingen selv. Så vi har også vært igjennom de ulike typene skader kundene ofte kommer og har problemer med, smiler han. -Og derfor er det også viktig å vite at selv om andre sportsbutikkjeder også har en mølle de kan be deg løpe på, så har ikke de nødvendigvis den mengden kunnskap og erfaring vi har, som gjør at vi kan få best mulige råd å gi deg ut av de stegene du løper på mølla i butikken.

Når det gjelder selve skoene man til slutt går ut av butikken med; hvilke typer finnes det og hvor mange sko trenger man?

– Vel, de kanskje viktigste elementene i treningen man skiller på er om man skal løpe på hardt eller mykt underlag (feks. asfalt eller i skogen, red. anm.), og hvilken type løping det ellers er snakk om; konkurranse eller intervall på den ene siden, eller mengdetrening på den andre siden. Og igjen er det også et sprøsmål om hva man liker; mye demping eller en lett og smidig sko?

Mange vil ofte tenke at det må være nok med et par sko. Er det noe du vil anbefale?

-Tja, man vil da aldri få en optimal sko til noen av formålene, men det er klart, det finnes noen modeller som kan fungere. Men man skal huske på at for terrengløping og -sko er overdelen laget for å tåle mer fordi den vil møte busker, greiner, etc., under løpingen. Og så er det viktig å vite at myrvann er surt, og det betyr at overdelen i en sko som ikke er laget for terrengløping rett og slett kan råtne. Til slutt bør man også tenke på at en terrengsko ofte har en lavere og hardere såle som gir stabilitet, fordi underlaget man løper på demper mye likevel. Og sålen under er som et bildekk; myke terrengsåler med knotter for godt feste slites fort ned på asfalt.

Gore Tex?

Mange mosjonister synes nok det er en behagelig tanke å kjøpe sko med Gore-Tex teknologi for å holde seg tørr på beina under en løpetur i skogen. Og kanskje i større grad for noen år siden enn nå kunne man lett finne terrengsko med Gore-Tex-membran. Ronny Ingebrigtsen forteller at det faktisk er vanligere og litt mer fornuftig på asfaltsko enn terrengsko: -Det viktigste å vite når det gjelder Gore-Tex eller andre vanntette teknologier er at man som regel faktisk får vann inn i skoa når man løper i skogen. Og med Gore-Tex er det umulig å få vannet ut igjen. Resultatet er tunge, surklende sko ingen liker å løpe i. Skoen blir også noe stivere med det materialet i, enn uten. Derfor lager de fleste produsenter nå flest sko uten Gore-Tex spesielt designet for å drenere vann ut av skoen igjen fortest mulig. Det er en bedre løsning enn Gore-Tex når uhellet er ute og vannet er kommet inn i skoa, forteller Ingebrigtsen.

Demping

Demping er også noe mange er opptatt av. Og en del får aldri nok. Jo mer demping jo bedre. Er demping viktig, spør vi Ingebrigtsen?: -Det er faktisk ingen vitenskapelige studier som viser at demping er nødvendig. Det handler mer om teknikk og hva man er vant til, og liker. Noen liker nye demping, andre vil ha en letter og smidigere sko. Noen bruker jo barfotsko til all løping, svarer han. Men spesielt for de med «store biologiske avvik», for eksempel mye pronasjon (les mer om pronasjon her og hvordan Løplabbet tester deg) er det viktig å finne rett

Nike Air Zoom Odyssey, motvirker sterk pronasjon. Foto: Turrenn.net.
Nike Air Zoom Odyssey, motvirker sterk pronasjon. Foto: Turrenn.net.

sko. Og i de tilfellene er det viktigere enn for eksempel treningsdagboka, sier Ronny. Med mye pronasjon er det viktig å finne en sko med spesielt god støtte og finner frem et eksempel (se bilde t.h.). -Og forresten, de studiene som faktisk viser entydige resultater er de som viser at variasjon, både i skotype og løpeunderlag er det som gjør at man unngår skader. Hvis man vil sikre seg best mulig kan man da gjerne bruke to par sko til asfalt; et par til intervall, og et par til langkjøring.

-Ta med skoene til butikken!

Da Turrenn.net spør om kundene kanskje til og med kan ta med sine nåværende sko til butikken reagerer Ingebrigtsen med én gang; Ja! Det er helt topp! Det er den beste måten å finne ut av de beste skoene på. -Ta med skoene så sammenligner vi og finner et alternativ!

Dessuten vil passform og brukerens egen følelse med skoa være viktig for oss å høre på. Hvis skoene ikke føles bra, legger vi de vekk med en gang. -Det understreker igjen at samtalen med kunden er det viktigste for oss. Måling på glass og mølle sier ikke alt, for eksempel kan faktisk både skoa og huden rundt hælbeinet være en feilkilde hvis man bare skal basere seg på det man visuelt ser, avslutter Ingebrigtsen.

Eksempler på gode sko for mosjonisten som butikksjef Ronny Ingebrigtsen i Løplabbet anbefaler.

Nedenfor har Ingebrigtsen trukket frem noen eksempler på sko han mener er gode alternativer for mosjonister (beskrivelsene av skoene er hentet fra Løplabbets egen brosjyre som fås i butikkene deres):

Asfalt: Brook Pure Cadence 5

Løplabbet sier: – Morsom lavdroppsko som er godt nok dempet til å beskytte deg om du lander på hælen. Lett nok til intervaller og konkurranser for mosjonisten. Gir god kontakt med underlaget.

Brooks Pure Cadence 5. Foto: Turrenn.net.
Brooks Pure Cadence 5. Foto: Turrenn.net.

 

 

 

 

 

 

Ekstra støtdemping på asfalt: Hoka One One Bondi

Løplabbet sier: -Populær og allsidig treningsmodell med unik støtdemping og lav dropp. Også til tunge løpere. Hokas konsept med høyt dempingsvoulm og supermy såle har slått svært godt an hos både kvinnelige og mannlige løpere som ønsker lette sko med ekstra beskyttelse. Egnet til mengdetrening, lengre løp, samt rehabilitering og restitusjon.

Hooka One One Bondi. Foto: Turrenn.net.
Hoka One One Bondi. Foto: Turrenn.net.

 

 

 

 

 

Konkurranse (asfalt): Hoka One One Tracer

Løplabbet sier: -Unik kombinasjon av demping og lav vekt. Super fremdrift. Ekstremt god demping til å være så lett og har derfor et bredt bruksområde. Skoen kan brukes av mange, enten til trening eller konkurranser.

HokaOneOneTracer
Hoka One One Tracer. Foto: Turrenn.net.

 

 

 

 

 

Nike Streak

Nike Streak. Foto: Turrenn.net.
Nike Streak. Foto: Turrenn.net.

 

 

 

 

 

Mengdetreningssko for forfotspronasjon: Nike Air Zoom Odyssey

Løplabbet sier: -En av få sko som korrigerer forfotspronasjon. Med 12 mm dropp er den best egnet for deg som lander på hælen og trives med det. Et trygt og godt valg for nybegynneren.

Nike Air Zoom Odyssey. Foto: Turrenn.net.
Nike Air Zoom Odyssey. Innfelt i bildet vises ekstra støtte for pronasjon. Foto: Turrenn.net.

 

 

 

 

 

 

Kombinasjonssko til sti og vei: Saucony Peregrine 6

Løplabbet sier: -Fungerer også (ved siden av sti og vei) godt til og fra terrenget eller om du har strekk på asfalt unverveis. Den forsterkede tåboksen og EBO-platen under sålen beskytter mot steiner, kvister og andre ujevnheter i terrenget.

Saucony Peregrine 6. Foto: Turrenn.net.
Saucony Peregrine 6. Foto: Turrenn.net.

 

 

 

 

 

Konkurransesko for orientering og terrengløp: VJ Irock

Løplabbet sier: -Konkurransesko med spikerfeste – uten pigger. Lett terrengsko med lav profil og en av de groveste sålene på markedet. Fantastisk grep med 8 mm lange knotter som limer seg til underlaget. Forsterkninger beskytter foten mot skarpe steiner og røtter.

VJ Irock. Foto: Turrenn.net.
VJ Irock. Foto: Turrenn.net.

Write A Comment