Holmenkollmarsjen i Nordmarka utenfor Oslo ble startet i 1974 og formålet var i tråd med Skiforeningens formål; å få flest mulig ut på ski. Rennleder Nils Andberg forteller at rennet går gjennom selve indrefileten av Nordmarka og at dette er rennet for deg som bare skal være med på ét turrenn i løpet av året – og bruke den tiden du trenger.

-Det var vel Rolf Nyhus som var første primus motor for Holmenkollmarsjen, begynner Andberg da vi spør om rennets opprinnelse. Formålet var som for Skiforeningen ellers; få flest mulig ut på ski. Ordet marsj skulle bety at det vi ville tilby var en reise gjennom Nordmarka. Selv om det har blitt et større element av konkurranse etter hvert er det et tilbud til alle, og vi ønsker å ha med de som ser på dette som en tur gjennom marka, understreker rennlederen.

To lengder på rennet

-Dermed er det også to lengder på løypa, fortsetter Andberg. -Vi så det kanskje ble langt med 50 kilometer for enkelte og lagde en kortere versjon. Vi prøvde også navnebytte en periode og kalte det maraton, men vi fant ut det samme; det er enklere å få med bredden hvis vi former tilbudet for nettopp disse. Det er nok noe som har ligget i bunnen hele veien jeg har vært med, understreker han, og fortsetter:

-Startordningen vår gjør at du havner i gruppe med de som kommer til å bruke samme tid som deg. På den måten unngår man å ikke klare å henge med folk som drar av gårde i full fart rundt seg. Vi bruker mye tid på seedingen, slik at alle får starte og gå i sitt tempo sier Andberg.

Indrefileten av Nordmarka

-Vi bruker å si at dette rennet er kortreist for nedslagsfeltet vårt, som jo er på ca. 1 000 000 mennesker innen en times reise. Det er bare å sette seg på en form for offentlig kommunikasjon, så kommer man seg til start. Og vi kjører også egne busser inn i til start. Etter rennet er det bare å hoppe på t-bane eller ta bilen som kan stå parkert på Bogstad eller i Holmenkollen, forklarer Andberg før han fokuserer på selve løypa:

Holmenkollmarsjløypa beskrives av rennleder Nils Andberg som selve indrefileten av Nordmarka. Foto: Arr.

-Løypa går jo gjennom indrefileten av Nordmarka og har fantastiske spor! Dette er jo Nordmarka, kanskje på både godt og vondt; med gode motbakker og påfølgende utforkjøringer. Det er et levende, vekslende skogsterreng. Og da vi flyttet starten til Sørkedalen så vi jo også at den nordligste delen av løypa kanskje er et område de fleste ikke går ellers?

Når det gjelder årets føre er det viktig å kjenne sin besøkelsestid. -Holmenkollmarsjen er i rute; noe snø de neste timer skaper en fantastisk ramme rundt løypa i år, lover rennlederen.

Marsjen avsluttes på stadion vi kjenner fra TV og VM

-Samtidig avslutter man på stadion der world-cup og VM har vært, påpeker Andberg med entusiasme: Alle kan tenke at vanligvis er det de store medaljene det fokuseres på her, men nå er det de som går her, ..og han legger til:

-Det morsomme i år er at vi livestreamer løpet, og ALLE deltakerne får en link til en filmsnutt der DE er midtpunktet. Ellers, når det gjelder drikke- og matstasjoner er de tett i forhold til hva vi må ha, fortsetter rennlederen. -Det må være lov å kose seg litt underveis også! Vi skal ha med alle og da er det lov å stoppe og ta en ekstra kjeks – det skal være kos!

Godt å bruke idrettslag som bidragsytere

Nils Andberg sender også en hilsen til alle de frivillige: -Det er mange ansatte i Skiforeningen som er med som frivillige. De stiller på frivillig basis i helgen og bidrar til en god ramme og gjennomføring. Og på drikkestasjonene er det mange idrettslag som står. Det er veldig ålreit å bruke de; da går pengene til det samme som vi driver med; å få folk ut i marka! Da ser dessuten de vordende unge skistjernene at det koster en del frivillig arbeid å få gjennomført et slikt arrangement – og det tror jeg er bra, sier Andberg.

-Ta med en venn eller venninne og bli med!

Andberg forteller avslutningsvis at selv om trøkket ikke er like stort som under de store arrangementene er alltid noen som står på publikumstribunen og heier kjente frem til mål. Ellers deler vi ut goodiebags og Holmenkollmarsj-pin, det vil være en kafé i målområdet og et kjempesvært skiftetelt der man kan snakke med sine medkonkurrenter.

Han avslutter med en hilsen til alle som fremdeles ikke har bestemt seg helt: -Du som skal bruke god tid når du går turrenn; ta med en venn eller venninne, eller gjerne to, tre – det er plass til flere, vi gleder oss som bare det!, avslutter Andberg.

Holmenkollmarsjen er forøvrig seedingrenn til både Birkebeinerrennet og Vasaloppet.

Fem personer har gått alle Holmenkollmarsjene og har således vel fortjent fått tildelt en spesialtrøye med teksten «Jeg har gått alle» (t.v. i bildet). Foto: Arr.

5 har gått alle

Skiforeningen kan på sine hjemmesider fortelle at 5 personer har deltatt i alle de foregående 45 rennene. Disse får spesielle gullvester som de bruker som startnummer under rennene med teksten «Jeg har gått alle». Så ser du en av disse kan jo et lite anerkjennende nikk være på sin plass? På skiforeningens hjemmesider kan du lese intervju med to av de; Harald Helmersmo og Olav Bergli.

Link til påmelding og mer info.

 

Write A Comment