Bilde fra en tidligere utgave av Thorleif Haugs minneløp. Foto: Thorleif Haug Skifestival.

Rennene i skifestivalen, det første opprinnelige het Hauer´n – og kalles fremdeles det på folkemunne – skal hylle skikjempen Thorleif Haug og har en bred historie.

Emil Løvgren i Hauernkomitéen og IF Sturla forteller turrenn.net om dagens konsept; Thorleif Haug Skifestival. Han påpeker at han jo ikke har vært med fra starten, for som han sier; -det startet jo i allerede i 1966: -Da var det Drafn som startet dette for å ære den gamle skihelten. Thorleif Haug var jo medlem av Drafn da han gikk aktivt, forteller Løvgren.

Nå, i 2019 består skifestivalen (mer om festivalen lenger ned) av flere renn og muligheter for skiutfoldelse: Hauern (03.02, 42 km), Halvhauern (03.02, 25 km), Familiehauern (03.02), Thorleif Haug Marsjen (03.02), Minihauern (02.02). I tillegg gikk Natthauern tirs 29.01, og Spiralrennet tor, 31.01.

Test felleski (2018): Rossignol R-Skin, Fischer Twin Skin og Atomic Redster.

Historien

Det var i 1965 at en annen velkjent skiløper, Sigvart Egge, foreslo at Drafn skulle arrangere et minneløp for Thorleif Haug.

Thorleif Haug i typisk stil. Foto: Arr.

13. februar året etter gitt det første løpet med 900 løpere på startstreken. Ulike formater og ulike løypeløsninger er prøvd gjennom årene, som for eksempel Hauern Grand Prix. Deltakerantall og snøfall har variert, og i -79 var det 2200 deltakere.

Vil du lese mer utfyllende om Thorleif Haugs Minneløp kan du følge denne linken.

Drafn fikk bidrag fra flere

Løvgren forteller videre at Drafn som klubb arrangerte rennet alene fra -66 og frem til 2002: -Da hadde det vært mye dårlige vintre og blitt avlyst flere ganger med påfølgende underskudd. De bestemte seg for å avvikle alt. Men da tok Drammen kommune initiativ til å videreføre rennet likevel, sier Løvgren: -Kommunen inviterte de fleste skiklubbene, samt Lier kommune, til å være med å delta. I dag er det en hel gjeng med klubber som arrangerer sammen (…med de to kommunene); Drafn, Drammen Strong, Sjaastad Vestre Lier, og IF Sturla. I tillegg er DNT Drammen og omegn med, forteller Løvgren: -Alle har ansvar for ulike ting; start- eller målområdet, logistikk og så videre. Dermed har rennet nå fått mange å spille på. –Og slik har det vært siden 2003, da Thorleif Haug Skifestival første gang ble arrangert, forteller Løvgren. Nå i 2019 har man dessuten opprettet en paraplyorganisasjon, Finnemarka Idrettslag, for alle lagene som er med å arrangere.

Emil Løvgren synes rennet står seg godt fremdeles: -Hauern har et veldig bra navn lokalt. Det er det store skirennet i regionen. Jeg er fersk i arrangementskomiteen selv, men har hatt et godt forhold til rennet utenfra, så det vil jeg påstå. Det var for eksempel 1500 påmeldte i 2011, selv om det var fryktelig kaldt, da. Hele 1100 stilte opp det året, i -23 grader. Vi sendte en opp i løypa med termometer og fant et lovlig sted å starte det på (som de også har gjort før, forteller Hauernhistorien i linken over).

Helga Falch Johannessen i spissen for gjengen som har testet NattHauernløypa. Foto: Arr.

Tilsammen utgjør rennene Thorleif Haug Skifestival

Det ene opprinnelige skirennet, Hauern, er også blitt mer enn et skirenn. Som navnet avslører snakker vi faktisk om en hel festival. Emil Løvgren utbroderer: Selve Hauern-rennet går søndag 3 februar. Da er det også Halv-Hauern for de yngre som ikke har lov til å konkurrere, og for de som går kortere distanser. Det er også en turmarsj i regi av turistforeningen (DNT, red. anm.) der man kan velge å gå hele løypa på 45 km eller halve på 25 km. Disse deltakerne skaper veldig god stemning i løypa for selve rennet og de som konkurrerer. Videre; tirsdagen før, 29 januar var det NattHauern med fakler siste 200 m til mål. Her var det også mulig med trimklasse for de som ikke vil gå med startnummer. Denne løypa var det i 2018 25 voksne damer som gikk før rennet, testet den ut og godkjente den. -Målet er få flest mulig ut i sporet, understreker Løvgren. -Etter at rennet var ferdig startet dessuten en egen fatbike-klasse i samme løypa. Deltakerne skal innom en lysløype, men da skrur vi av lysene. Torsdagen før skifestivalhelgen gikk Spiralrennet for aldersklasser 5-7 og opp til 18, 19 år og senior. Denne løypa er 5 km for de yngre og 10 km for del eldste. Utgangspunktet er Spiralen, et kjent landemerke i Drammen, og det er Drammen Strong som er hovedinitiativtaker. Spiralen går altså som en del av Skifestivalen. I tillegg til disse er det et renn til, MiniHauern lørdag 3. Februar, der de går en liten skileik.

Thorleif Haug Skifestival både for familier og racere

MiniHauern, turmarsjen og rennene uten tid er for familiene. Men Hauern brukes også som seeding til andre store renn, så det er mange racere. Det er en god blanding. Vi har også et merkekrav, men det er ikke så krevende som i Birken.

Jack Lau: alltid deltatt, også fra Kenya

Løvgren forteller avslutningsvis om én spesiell deltaker som har gått alle rennene siden 1966. –Han heter Jack Lau (se artikkel fra Lillehammer Byavis: GDB11ONE15021225G00). Han har gått hvert renn siden 1966, og han tok bl.a. flyet fra Kenya i tre år, for å delta, forteller Løvgren entusiastisk.

PS, kanskje du møter Jonas Gahr Støre skal kanskje også gå, da er det om å gjøre å prøve å henge på, for han går fort!

Mer info og påmelding.

 

 

 

 

Write A Comment