Trysil-Knut rennet går av stabelen den 28. januar og er seedingsrenn til Birkebeinerrennet, Vasaloppet og Holmenkollmarsjen (Teksten skrevet av arr.).

Starten er kl 12 for første pulje, med deretter 3 minutter mellom puljene.  Hvilken pulje man starter i bestemmes ut fra egen seedings prinsippet under påmeldingen. Det er begrenset antall startnummer i hver pulje, så det er lurt å være tidlig ute om man ønsker å starte i de første puljene. Påmeldingen ser hittil ut til å bli veldig bra. Påmelding og informasjon gjøres på soreosenil.no/trysil-knut-rennet/

-Kjempeforhold!

Vi kan melde om kjempeløyper, og det ser ut til at det kan bli supre forhold om man tar en titt på langtidsvarselet, Forteller rennleder Ingar Kristiansen. -Løyperekord premieres med kr 5 000,- både for herre og dame, i tillegg til seiersbonus, forteller han videre.

Rennet er på 40 km, og går på østsiden av Osensjøen. Starten går ute på sjøen ved Samfunnshuset, og løypa stiger deretter moderat med enkelt flate partier fram til Korsmyrkoia etter ca 6 km. Videre blir det veksling mellom utfor og flate forbi Midtskogsberget med påfølgende utforkjøring mot Tørberget. Det blir lett stigning forbi Ensrud (matstasjon etter ca 12 km) og opp til Bergemyra. Det blir lett utfor og en del stakepartier inn mot matstasjonen ved Munksjøen. Deretter svinger løypa sør-vestover med lett stigning opp mot rundfloveien for deretter å krysse Vestbyveien og opp til den gamle Allmenvegen mellom Trysil og Søre Osen. Løypa følger denne leden i småkupert terreng fram til Vestbyveien og matstasjon etter ca 32 km. Løypa går i lett terreng med utforkjøring forbi den gamle «finnegården» Østenheden ned til sjøen.På denne gården samlet stemmeføre menn i Trysil seg høsten 1814 for å stemme over Den Norske Grunnlov. Løypa følger så sjøen den siste kilometeren inn til idrettsplassen og målgang oppe ved samfunnshuset.

Historie

Trysil-Knut rennet er Trysils eldste turskirenn og går i klassisk stil. Rennet ble arrangert for første gang tidlig på 1930-tallet. Rennet er siden den gang blitt arrangert 55 ganger. Grunnen til at det ikke er arrangert flere ganger er fordi rennet

På bildet ser vi fra startområdet på Trysil-Knut rennet i 1953. Dengang gikk starten i Innbygda, med skyting i Vestby, og målgang i Søre Osen. Mannen med startnummer 2, er Halvor Lunde. Far til NRK-kommentator Ola Lunde. Foto: Trysil-Knut.

i perioder har ligget nede. Blant annet under krigen. De første årene gikk rennet annenhvert år fra lokalet «Fredheim» på østsiden av Osensjøen, og deretter fra Innbygda (Trysil). Se bilde til venstre.

Fra 1978 ble rennet arrangert i samarbeid med Idrettslaget Trysilgutten og Vestby skytterlag. Starten gikk da fra Trysil, innom Vestby skytterbane, med skyting for jeger- og skytterklassene. Rennet hadde da ikke blitt arrangert siden 1957.

Siden 1988 har Trysil-Knut rennet blitt arrangert av Søre Osen IL, med start og innkomst i nærheten av Samfunnshuset i Søre Osen. I mange år var rennet en sløyfe på 28 kilometer, og med varierende antall deltagere. Rekorden fra 1900-tallet var på ca.200 deltagere.

I 2006 gjennomførte kun 46 skiløpere rennet, og arrangøren skjønte at noe måtte gjøres om rennet skulle kunne fortsette å bli arrangert. Så i 2007 fikk rennet seedingsstatus til Birkebeinerrennet, og hadde dette året løyper på både 48 kilometer og 28 kilometer. 55 løpere deltok i langløypa, mens 22 gikk den opprinnelige distansen. Det var tydelig at flesteparten ønsket å gå Trysil-Knut rennet for å seede seg til en bedre startposisjon på Rena. I 2008 hadde mange fått med seg at det tradisjonsrike Trysil-Knut rennet hadde fått seedingsstatus, og nesten 200 deltakere stilte til start ute på Osensjøen.

Men hvem er egentlig Trysil-Knut tenker du kanskje? Trysil-Knut har blant annet fått en egen statue og film, men ingen vet egentlig med sikkerhet hvem det var (red. anm.).

Seedingrenn og sterk knytning til andre større renn

I 2013 ble Trysil-Knut rennet også seedingsrenn for et annet stort skirenn. Holmenkollmarsjen med 5000 deltagere, og geografisk nærhet til Trysil, gjorde sitt til at Trysil-Knut rennet satte ny deltagerrekord. 301 løpere stilte til start i turklassen, og gav et overskudd som gjorde det mulig for det lille idrettslaget med omtrent 10-15 medlemmer å gå til innkjøp av egen løypemaskin. De siste årene hadde Søre Osen IL samarbeidet med Vestre Trysil IL om å preparere løypene.

Håvard Hansen og Sjur Røthe. Foto: Trysil-Knut.

I 2014 tiltrakk Trysil-Knut rennet seg både landslagsløpere og tidligere Vasaloppvinnere, i tillegg til vanlige «birkebeinere», og turløpere. Dette året vant Niklas Dyrhaug herreklassen foran Vinjar Skogsholm, og svensken Ulrica Persson (Vasaloppvinner 2001 og 2003) vant kvinneklassen foran en annen svenske, Ingrid Vikman.

2015 ble nok en milepæl i Trysil-Knut rennets historie. Dette året vant Håvard Hansen, Strindheim Ski, ved å stake gjennom hele traseen. Dette var så effektivt at han dro i fra landslagsløperen Sjur Røthe og vant med 42 sekunder når hele løpet var gjennomført.Totalt fullførte 280 løpere rennet. Mange lot seg skremme av snø og kraftig vind, og møtte derfor ikke opp. Se bilde til venstre.

Mer informasjon og påmelding.

Write A Comment